Ciasto Cytrynowiec s. Anastazji – zjesz kawałek, będziesz chciała kolejny!

Cytrynowiec to delikatny jak puszek kremowy przekładaniec z orzeźwiającym owocem ananasa ukrytym w środku bogatych warstw kremu. Tytułowa masa, czyli cytrynowa, nie jest bardzo słodka, a lekko kwaskowa dzięki dodatkowi soku z 3 cytryn, biała warstwa masy to kremówka z dodatkiem cukru pudru..

Całość jest niesamowicie lekka i można zjeść kilka porcji bez efektu „zamulenia” :))

Składniki na biszkopt:

  • 6 jaj
  • szklanka cukru
  • aromat waniliowy
  • szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kilka kropel aromatu waniliowego i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy.

fot:znowcosupieklam.blogspot.com

Składniki na krem cytrynowy:

  • 3 cytryny
  • 1 szklanka cukru
  • małe opakowanie cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 ½ łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • woda
  • 250g masła roślinnego

Z cytryn wyciskamy sok. Uzupełniamy wodą do 2 1/2  szklanki .Dodajemy cukry i zagotowujemy. W ½ szklanki wody dokładnie roztrzepujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek budyniowy i żółtka. Wlewamy na gotującą się wodę cytrynową z cukrem i gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem na gładką masę.

Składniki na masę śmietanową:

  • 500 ml kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny( rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody)

Kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem pudru. Pod koniec dodajemy lekko ciepłą żelatynę( dokładnie miksując)

Dodatkowo:

  • puszka ananasów
  • herbatniki ( ok.20 sztuk)

Ciasto wymaga kilkugodzinnego schłodzenia( ok 3 godziny).

Smacznego!

Comments

Loading...