Sernik krakowski – żaden się nie równa

 

Ciężki, wilgotny, kremowy, na kruchym spodzie, z rozpoznawalną kratką, polany lukrem –  sernik wręcz idealny!
Żaden się temu nie równa:)

Składniki:

spód i kratka 

  •  250 g mąki
  • 125 g cukru pudru
  •  2 łyżeczki cukru waniliowego ( u mnie domowy)
  •  125 g zimnego masła
  • 1 jajko

masa serowa

  •  1 kg tłustego twarogu
  • 8 jajek
  • 100 g miękkiego masła
  • 250 g cukru pudru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g rodzynek

dodatkowo: 

  • 1 żółtko
  • lukier

fot. smaacznykasek.blogspot.com

Wykonanie:

  1. Składniki na ciasto zagnieść.
  2. Podzielić w proporcjach 2/3 i 1/3.
  3. Dwie części ciasta schłodzić w lodówce ok. 1h.
  4. Większą częścią ciasta wylepić dno formy (30×20), nakłuć i podpiec w 180C ok. 15 minut.
  5. Wystudzić.
  6. Masa serowa.
  7. Ser zmielić (trzykrotnie).
  8. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
  9. Powoli dodawać po jednym żółtku, później po łyżce zmielonego twarogu.
  10. Ucierać aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
  11. Do masy dodać mąkę i rodzynki.
  12. Białka ubić na sztywna pianę.
  13. Delikatnie wymieszać z masą serową.
  14. Masę serową wylać na podpieczony spód.
  15. Pozostałą część ciasta rozwałkować, pokroić w paski.
  16. Z pasków ułożyć kratkę na wierzchu.
  17. Kratkę posmarować roztrzepanym żółtkiem.
  18. Sernik piec 50-60 minut w 170C.
  19. Po upieczeniu wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
  20. Zimny sernik polukrować.

Tekst pochodzi z: smaacznykasek.blogspot.com

Comments

Loading...