Sernik krakowski – idealny na Wielkanoc. Lepiej zapisz ten przepis 🍰

Ciężki, wilgotny, kremowy, na kruchym spodzie, z rozpoznawalną kratką, polany lukrem –  sernik wręcz idealny!
Żaden się temu nie równa:)

Składniki:

spód i kratka 

  •  250 g mąki
  • 125 g cukru pudru
  •  2 łyżeczki cukru waniliowego ( u mnie domowy)
  •  125 g zimnego masła
  • 1 jajko

masa serowa

  •  1 kg tłustego twarogu
  • 8 jajek
  • 100 g miękkiego masła
  • 250 g cukru pudru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g rodzynek

dodatkowo: 

  • 1 żółtko
  • lukier

fot. smaacznykasek.blogspot.com

Wykonanie:

Składniki na ciasto zagnieść.

Podzielić w proporcjach 2/3 i 1/3.

Dwie części ciasta schłodzić w lodówce ok. 1h.

Większą częścią ciasta wylepić dno formy (30×20), nakłuć i podpiec w 180C ok. 15 minut.

Wystudzić.

Masa serowa.

Ser zmielić (trzykrotnie).

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.

Powoli dodawać po jednym żółtku, później po łyżce zmielonego twarogu.

Ucierać aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Do masy dodać mąkę i rodzynki.

Białka ubić na sztywna pianę.

Delikatnie wymieszać z masą serową.

Masę serową wylać na podpieczony spód.

Pozostałą część ciasta rozwałkować, pokroić w paski.

Z pasków ułożyć kratkę na wierzchu.

Kratkę posmarować roztrzepanym żółtkiem.

Sernik piec 50-60 minut w 170C.

Po upieczeniu wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.

Zimny sernik polukrować.

Comments

Loading...