Świąteczne Ciasto Przekładaniec: Czekolada – Jabłko – Wanilia. Sprawdzony Przepis!

Któż nas nie kocha ciast przekładanych? Dzisiaj, mamy Wam do zaproponowania deser będący mariażem czekolady oraz wanilii (kakaowy biszkopt oraz waniliowy krem) przełamanych podwójną warstwą kwaskowatej masy jabłkowej przełożonej herbatnikami maślanymi. Całość dopełni pyszna, aksamitna polewa czekoladowa. Zapraszamy do przepisu.

Wymiary blachy: 30×25

Składniki na biszkopt kakaowy:

  • Jajka – 8 sztuk.
  • Cukier – 1 szklanka.
  • Proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki.
  • Mąka pszenna – 1 szklanka.
  • Kakao – 3 łyżki stołowe.

Przygotowanie

Oddzielamy białka od żółtek, a następnie ubijamy je, z dodatkiem szczypty soli, na sztywną pianę. Następnie, do ubitych białek dodajemy cukier i dalej miksujemy, aż uzyskamy masę bezową. W kolejnym kroku, do tak przygotowanej masy dodajemy żółtka i miksujemy na małych obrotach.

Tak przygotowaną masę jajeczną łączymy z przesianą mąką, kakao oraz proszkiem do pieczenia i całość mieszamy, aż do uzyskania jednorodnego ciasta, które przelewamy następnie, do nasmarowanej wcześniej, blaszki. Całość pieczemy 35 do 40 minut w temperaturze 180 stopni, a po schłodzeniu kroimy na dwie równe części.

Składniki na krem waniliowy:

  • Mleko – 2 szklanki.
  • Cukier – niepełna szklanka (7/8).
  • Żółtka jaj – 5 sztuk.
  • Cukier waniliowy lub ekstrakt – 1 opakowanie.
  • Mąka pszenna – 2 łyżki stołowe.
  • Mąka ziemniaczana – 2 łyżki stołowe.
  • Masło – 250 gramów.

Żółtka, obie mąki, masło, cukier oraz pół szklanki mleka miksujemy na gładką masę. W tym samym czasie pozostałą część mleka zagotowujemy i łączymy całość. Gotową masę jeszcze chwile gotujemy i odstawiamy do schłodzenia.

fot: http://znowcosupieklam.blogspot.com/

Składniki na masę jabłkową:

  • Jabłka – 1 kilogram.
  • Cukier – 3 łyżki stołowe.
  • Galaretka cytrynowa – 2 opakowania.

Obrane i starte jabłka wraz z cukrem dusimy około 5 minut (aż będą miękkie). Następnie do całości dodajemy galaretki i całość gotujemy jeszcze 2 minuty. Gotową masę schładzamy.

Dodatkowe składniki:

  • Ciasteczka maślane – 30 sztuk.
  • Polewa czekoladowa.

Wykonanie ciasta:

Nasze ciasto składamy w następujący sposób:

  1. Biszkopt kakaowy.
  2. 1/2 masy waniliowej.
  3. Warstwa herbatników/ciasteczek.
  4. 1/2 masy jabłkowej.
  5. Warstwa herbatników/ciasteczek.
  6. 1/2 masy jabłkowej.
  7. 1/2 masy waniliowej.
  8. Biszkopt kakaowy.
  9. Polewa.

Po wykonaniu ciasto należy schładzać przez około 3 godziny.

Smacznego!

Nie zapomnij udostępnić przepis znajomym!

Comments

Loading...