Ciasto serowo-orzechowe

…miały być pączki, ale będą w następnym wpisie. Dziś wpis na ciasto serowo-orzechowe. Ciasto nieco czasochłonne. Nie są to może do końca moje smaki ale jest ok; rodzince bardzo smakowało i mam zamówienia aby upiec je ponownie na imieniny. Przepis na dużą blachę 25x36cm
Składniki:

  • placek orzechowy:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 100g orzechów włoskich mielonych (ja dałam pół na pół z laskowymi)
  • 1/2 szklanki roztopionej margaryny
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sernik:

  • 600g białego sera
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru kryształu
  • 2 budynie śmietankowe
  • 100g rodzynek

Krem:

  • 250g margaryny (np Kasia, Palma)
  • 100g cukru pudru
  • 1 szklanka kwaśnej 18% śmietany

Polewa:

  • 1 mleczna czekolada
  • 50ml mleka

fot. mniam-mniam.com.pl

Przygotowanie:

Placek orzechowy: Białka ubić ze szczyptą soli. Do piany dodawać naprzemiennie żółtka z cukrem kryształem cały czas ubijając na wolnych obrotach oraz roztopiony tłuszcz. Do masy dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz orzechy. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Przelać ciasto na wyłożoną papierem formę i piec jak biszkopt- do suchego patyczka w 170st C ok 25-30 minut. Zimny przekroić na dwa blaty.

Sernik: Żółtka utrzeć z cukrem kryształem, dodać podwójnie zmielony biały ser, budynie śmietankowe i rodzynki. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Przelać na wyłożoną papierem formę i piec ok godzinę w temp. 170st C. Studzić najlepiej w formie, wyciągnąć całkowicie zimny.

Krem: Masło utrzeć z cukrem pudrem, a następnie powoli po jednej łyżce wcierać w masę kwaśną śmietanę.

Przełożenie: Placek orzechowy-1/2 kremu śmietanowego-sernik-pozostały krem śmietanowy-placek orzechowy-polewa.

Polewa: Czekoladę rozpuszczamy z podaną ilością mleka i smarujemy wierzch placka cienką warstwą.

Tekst pochodzi z: mniam-mniam.com.pl

Comments

Loading...