Ekspresowa kremówka na herbatnikach z sosem toffi
Uwielbiam ciasta z kremem budyniowym, dlatego z braku czasu staram się wymyślać jakieś pyszneee i na szybko.
Mam sprawdzony krem z ciasta karpatkowego – klik, więc dodałam herbatniki, sos toffi i wyszło nieziemskie połączenie.
Sama masa nie jest zbyt przesłodzona, więc idealnie skomponowała się z polewą.
Koniecznie sami spróbujcie!
Składniki:
(Forma o wymiarach 16 x 27 cm)
Krem:
- 2 budynie waniliowe (bez cukru)
- 1/2 szklanki cukru (można nieco mniej)
- 750 ml mleka
- 200g masła
Dodatkowo:
- około 24 herbatników (w zależności od kształtu blachy; u mnie z Cukry Nyskie)
- polewa/sos toffi (polecam Fanex)
fot. dibloguje.pl
Przygotowanie:
- Przygotować krem.
- Z 750 ml odlać 1 szklankę mleka i rozmieszać w nim budynie z cukrem.
Pozostałe mleko zagotować i połączyć z rozmieszanymi budyniami.
Mieszać do zgęstnienia i zagotowania się całości. - Budyń zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia (w trakcie stygnięcia – co jakiś czas przemieszać)
- Masło ubić do białości i po łyżce zmiksować z zimnym budyniem.
- Na dnie formy ułożyć połowę herbatników i następnie wyłożyć masę budyniową.
- Krem wyrównać i przykryć pozostałymi ciastkami.
- Na wierzchu rozsmarować warstwę toffi.
- Ciasto schłodzić w lodówce i opcjonalnie udekorować wg uznania.
Tekst pochodzi z: dibloguje.pl
Comments