Ekspresowa kremówka na herbatnikach z sosem toffi

Uwielbiam ciasta z kremem budyniowym, dlatego z braku czasu staram się wymyślać jakieś pyszneee i na szybko.

Mam sprawdzony krem z ciasta karpatkowego – klik, więc dodałam herbatniki, sos toffi i wyszło nieziemskie połączenie.

Sama masa nie jest zbyt przesłodzona, więc idealnie skomponowała się z polewą.
Koniecznie sami spróbujcie!

Składniki:

(Forma o wymiarach 16 x 27 cm) 
Krem:

  • 2 budynie waniliowe (bez cukru)
  • 1/2 szklanki cukru (można nieco mniej)
  • 750 ml mleka
  • 200g masła

Dodatkowo:

  • około 24 herbatników (w zależności od kształtu blachy; u mnie z Cukry Nyskie)
  • polewa/sos toffi (polecam Fanex)

fot. dibloguje.pl

Przygotowanie:

  1. Przygotować krem.
  2.  Z 750 ml odlać 1 szklankę mleka i rozmieszać w nim budynie z cukrem.
    Pozostałe mleko zagotować i połączyć z rozmieszanymi budyniami.
    Mieszać do zgęstnienia i zagotowania się całości.
  3. Budyń zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia (w trakcie stygnięcia – co jakiś czas przemieszać)
  4. Masło ubić do białości i po łyżce zmiksować z zimnym budyniem.
  5. Na dnie formy ułożyć połowę herbatników i następnie wyłożyć masę budyniową.
  6. Krem wyrównać i przykryć pozostałymi ciastkami.
  7. Na wierzchu rozsmarować warstwę toffi.
  8. Ciasto schłodzić w lodówce i opcjonalnie udekorować wg uznania.

    Tekst pochodzi z: dibloguje.pl

Comments

Loading...