Maślankowe bułeczki drożdżowe w 45 minut – miękkie i zwiewne jak chmurka. Przepis.

Poznaj nasz przepis na maślankowe bułeczki drożdżowe, które przygotujesz w zaledwie 45 minut.

Te miękkie i puszyste bułeczki, doprawione łagodnym smakiem maślanki, idealnie nadają się na śniadanie lub jako dodatek do każdego posiłku. Ciesz się świeżym zapachem i niezrównanym smakiem tych domowych przysmaków, z których każdy piekarz będzie dumny.

Jakie składniki będą potrzebne do maślankowych bułek drożdżowych?

  • 175 ml maślanki, podgrzanej
  • 70 g masła, roztopionego i ostudzonego
  • 3 duże jajka
  • 535 g mąki
  • 50 g cukru
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 1 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu, zmielonego
  • 100 g rodzynek

Dodatkowo:

  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka wody
  • 90 g cukru pudru
  • 1 łyżka mleka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Mąka na powierzchnię roboczą
  • Masło do formy

Jak przygotować bułki drożdżowe na maślance?

Podgrzaną maślankę wymieszaj z masłem i jajkami. Mieszaj mikserem za pomocą haka do wyrabiania ciasta. Wymieszaj mąkę, cukier, drożdże, sól i cynamon. Teraz do miski miksera dodać płyn do mąki i wymieszać całość przez około 2 minuty, aż powstanie ciasto. Teraz wyrabiamy około 10 minut, aż będzie ładne i elastyczne. Ciasto wyłóż na stolnicę, ręcznie zagnieć rodzynki i uformuj kulę. Przełóż do miski i przykryj folią spożywczą, odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Może to potrwać do dwóch godzin.

Prostokątną formę do pieczenia (23,5 cm x 33,5 cm) wysmaruj masłem. Ciasto wyłożyć na blat posypany mąką, zagnieść i podzielić na dwanaście równych części. Uformuj okrągłe kulki, włóż do formy, przykryj folią i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż podwoją swoją objętość, a szczeliny między nimi się zamkną. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Za pomocą ostrego noża zrób w każdej bułce duży znak X. Jajko roztrzepać z wodą i posmarować nią bułeczki.

Wstawić do piekarnika i piec około 25 – 30 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru i dobrze wyrośnie. Wyjmij bułki i pozostaw je do ostygnięcia na około 5 minut. Następnie wyprostuj odlew. Aby to zrobić, wymieszaj składniki, a następnie wlej lukier do X za pomocą łyżeczki na każdą bułkę. Podawać na ciepło lub schłodzone. Jeśli nie lubisz rodzynek, możesz je pominąć.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!