Pyszne ciasto z kremem bananowym: Niebiańska uczta.

Poznaj przepis na pyszne ciasto z kremem bananowym, które przyrządzamy na wilgotnym spodzie ciasta, kremowym kremie bananowym i odrobinie czekolady. Niebiańska uczta na każdą okazję!

Składniki:

  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 200 ml oleju
  • 200 ml soku bananowego
  • 3 łyżki kakao w proszku
  • 300g mąki
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 litr mleka
  • 2 opakowania kremu budyniowego w proszku
  • 250 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4-5 bananów
  • tłuszcz do wysmarowania blachy

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C i natłuść blachę. Jajka ubić z cukrem na kremową masę. Dodać olej i sok bananowy. Wymieszać z kakao, mąką i proszkiem do pieczenia. Rozłóż równomiernie ciasto na blasze i piecz w nagrzanym piekarniku (dolna grzałka, termowentylacja 180°C) przez 20-25 minut. W międzyczasie ugotować budyń z mleka i śmietanki budyniowej w proszku i pozostawić do ostygnięcia. Masło miksujemy na puszystą masę i dodajemy cukier puder. Ostudzony budyń wymieszaj z kremem maślanym.

Krem równomiernie rozsmarować na upieczonym spodzie ciasta. Banany obierz, pokrój w plasterki i rozłóż na kremie, lekko je dociskając. Niech ciasto dobrze ostygnie. W razie potrzeby polej wystudzone ciasto polewą z roztopionej czekolady. Następnie pokroić w plasterki i podawać. Te plastry kremu bananowego to niebiańska uczta na każdą okazję. Soczystym spodem ciasta, kremowym nadzieniem i świeżym bananowym smakiem z pewnością zachwycą każdego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!