Pyszne ciasto z kremem bananowym: Niebiańska uczta.
Poznaj przepis na pyszne ciasto z kremem bananowym, które przyrządzamy na wilgotnym spodzie ciasta, kremowym kremie bananowym i odrobinie czekolady. Niebiańska uczta na każdą okazję!
Składniki:
- 4 jajka
- 250 g cukru
- 200 ml oleju
- 200 ml soku bananowego
- 3 łyżki kakao w proszku
- 300g mąki
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 1 litr mleka
- 2 opakowania kremu budyniowego w proszku
- 250 g masła
- 200 g cukru pudru
- 4-5 bananów
- tłuszcz do wysmarowania blachy
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C i natłuść blachę. Jajka ubić z cukrem na kremową masę. Dodać olej i sok bananowy. Wymieszać z kakao, mąką i proszkiem do pieczenia. Rozłóż równomiernie ciasto na blasze i piecz w nagrzanym piekarniku (dolna grzałka, termowentylacja 180°C) przez 20-25 minut. W międzyczasie ugotować budyń z mleka i śmietanki budyniowej w proszku i pozostawić do ostygnięcia. Masło miksujemy na puszystą masę i dodajemy cukier puder. Ostudzony budyń wymieszaj z kremem maślanym.
Krem równomiernie rozsmarować na upieczonym spodzie ciasta. Banany obierz, pokrój w plasterki i rozłóż na kremie, lekko je dociskając. Niech ciasto dobrze ostygnie. W razie potrzeby polej wystudzone ciasto polewą z roztopionej czekolady. Następnie pokroić w plasterki i podawać. Te plastry kremu bananowego to niebiańska uczta na każdą okazję. Soczystym spodem ciasta, kremowym nadzieniem i świeżym bananowym smakiem z pewnością zachwycą każdego!
Comments are closed.