Orzechowiec – najprostszy przepis – idealny dla wielbicieli ciast z orzechami

Przepisów na orzechowiec jest wiele, podstawowe wersje i urozmaicone np. z masłem orzechowym. Przepis ten należy do podstawowych wersji, a ciasto wychodzi bardzo smaczne. Polecam na różne uroczystości, ponieważ ładnie się kroi i nie rozpadnie się na talerzu. Idealny dla wielbicieli ciast z orzechami i nie tylko.

Składniki: (blacha 25×35)

Ciasto miodowe:

  • 550 g mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g miodu
  • 180 g margaryny lub masła
  • 2 łyżeczki sody

Masa orzechowa:

  • 300 g orzechów włoskich drobno posiekanych
  • 100 g cukru
  • 125 g margaryny
  • 2 łyżki miodu

Krem budyniowy:

  • 10 łyżek cukru
  • 1 litr mleka
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g miękkiego masła
  • cukier waniliowy

fot. talerzprzyjemnosci.blogspot.com

Wykonanie:

Ciasto: 

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Każdą część rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ja piekę kolejno i myślę, że większość tak robi, ponieważ nie każdy ma trzy takie same blachy. Dwie część upiec same, a na trzecią część wyłożyć masę orzechową. Piec w temp. 180 stopni około 15 minut.

Masa orzechowa: 

Cukier, margarynę i miód rozpuścić w rondelku. Dodać posiekane orzechy i podgrzewać do czasu, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę wyłożyć na blat ciasta i upiec.

Krem budyniowy: 

Obie mąki wymieszać ze szklanką mleka. Resztę mleka zagotować z cukrami. Do gotującego mleka wlać rozmieszane w mleku mąki, dobrze mieszać aż powstanie gęsty budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu i nadal ucierać. Połowę masy wyłożyć na jeden placek, przykryć drugim plackiem i wyłożyć pozostały krem. Przykryć plackiem z orzechami. Schłodzić w lodówce
Najlepsze po 2-3 dniach.

Tekst pochodzi z: talerzprzyjemnosci.blogspot.com

Comments

Loading...