Pani Walewska – Ciasto inaczej nazywane „pychotką”

Pyszne kruche ciasto, słodziutka beza, krem i dla przełamania słodyczy dżem porzeczkowy… Nic dziwnego, że ktoś je nazwał pychotką ;-). Ciasto nie jest skomplikowane i nie wymaga dużo pracy.
Składniki:

Ciasto:

  • 250 g margaryny
  • 420 g szklanki mąki
  • 125 g szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (10 g)
  • 4 żółtka
  • 300 g dżemu z czarnej porzeczki lub żurawiny

Masa białkowa:

  • 4 białka
  • 320 g szklanki cukru pudru
  • 30 g łyżki mąki ziemniaczanej
  • 60 g płatków migdałowych

Krem:

  • 200 g margaryny
  • 500 ml mleka
  • 30 g łyżki mąki ziemniaczanej
  • 40 g czubate łyżki mąki
  • 3 żółtka
  • 45 g łyżki cukru


fot:polki.pl

Przygotowanie:

Zobacz przepis na Panią Walewską!

1. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, żółtka i margarynę wymieszaj mikserem.

2. Przełóż na stół i szybko zagnieć.

3. Zawiń w folię i odłóż na 20 minut do lodówki.

4. Schłodzone ciasto podziel na pół.

5. Dwie identyczne foremki o wymiarach 22 x 27cm (lub jedną do powtórnego pieczenia) wyłóż papierem do pieczenia, wyklej ciastem i posmaruj dżemem.

6. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut w 180 stopniach C.

7. W tym czasie białka ubij na sztywno z cukrem pudrem.

8. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną.

9. Na podpieczone placki wyłóż masę białkową i posyp płatkami migdałowymi.

10. Piecz kolejne 15 minut w tej samej temperaturze.

11. Zostaw do wystygnięcia w otwartym piekarniku.

12. Przygotuj krem budyniowy.

13. Połowę mleka zagotuj z cukrem, resztę zmiksuj z mąkami i żółtkami.

14. Masę jajeczną wlej do gotującego mleka i gotuj ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.

15. Odstaw pod przykryciem – do ostygnięcia.

16. Miękką margarynę utrzyj w misce, dodając po łyżce zimny krem budyniowy.

17. Gotowy krem wyłóż na jeden placek ciasta, rozsmaruj i przykryj drugim plackiem. Lekko dociśnij.

18. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

Comments

Loading...