Pani Walewska – Ciasto inaczej nazywane „pychotką”
Pyszne kruche ciasto, słodziutka beza, krem i dla przełamania słodyczy dżem porzeczkowy… Nic dziwnego, że ktoś je nazwał pychotką ;-). Ciasto nie jest skomplikowane i nie wymaga dużo pracy.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g margaryny
- 420 g szklanki mąki
- 125 g szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (10 g)
- 4 żółtka
- 300 g dżemu z czarnej porzeczki lub żurawiny
Masa białkowa:
- 4 białka
- 320 g szklanki cukru pudru
- 30 g łyżki mąki ziemniaczanej
- 60 g płatków migdałowych
Krem:
- 200 g margaryny
- 500 ml mleka
- 30 g łyżki mąki ziemniaczanej
- 40 g czubate łyżki mąki
- 3 żółtka
- 45 g łyżki cukru
fot:polki.pl
Przygotowanie:
Zobacz przepis na Panią Walewską!
1. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, żółtka i margarynę wymieszaj mikserem.
2. Przełóż na stół i szybko zagnieć.
3. Zawiń w folię i odłóż na 20 minut do lodówki.
4. Schłodzone ciasto podziel na pół.
5. Dwie identyczne foremki o wymiarach 22 x 27cm (lub jedną do powtórnego pieczenia) wyłóż papierem do pieczenia, wyklej ciastem i posmaruj dżemem.
6. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut w 180 stopniach C.
7. W tym czasie białka ubij na sztywno z cukrem pudrem.
8. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną.
9. Na podpieczone placki wyłóż masę białkową i posyp płatkami migdałowymi.
10. Piecz kolejne 15 minut w tej samej temperaturze.
11. Zostaw do wystygnięcia w otwartym piekarniku.
12. Przygotuj krem budyniowy.
13. Połowę mleka zagotuj z cukrem, resztę zmiksuj z mąkami i żółtkami.
14. Masę jajeczną wlej do gotującego mleka i gotuj ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
15. Odstaw pod przykryciem – do ostygnięcia.
16. Miękką margarynę utrzyj w misce, dodając po łyżce zimny krem budyniowy.
17. Gotowy krem wyłóż na jeden placek ciasta, rozsmaruj i przykryj drugim plackiem. Lekko dociśnij.
18. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Comments