Chrupiące rurki z pysznym kremowym nadzieniem – Gdy tylko wystawię je na stół znika w kilka chwil.

Odkryj przepis na domowe lśniące rurki, pieczone na chrupko i wypełnione niebiańskim kremem i kruchą mieszanką. Gratka dla każdego, kto ma ochotę na słodycze!

Składniki:

Na ciasto (ciasto francuskie):

  • 225 g mąki pszennej
  • 25 g masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżki octu (białego octu winnego)
  • 125 ml letniej wody
  • 225 g masła
  • 25 g mąki pszennej

Na nadzienie:

  • 2 szklanki śmietany
  • 50 g kruchego (kruchego orzecha laskowego)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 opakowania kremu usztywniającego
  • 1 żółtko do posmarowania
  • 3 łyżki mleka do posmarowania
  • 100 g cukru do posypania
  • 1 opakowanie cukru waniliowego do posypania

Przygotowanie:

Do miski przesiej mąkę. Dodać masło, sól, ocet i wodę i wyrobić gładkie ciasto. Na kostkę masła zagnieść 225 g masła i 25 g mąki pszennej na masę i rozwałkować na kwadrat o średnicy 12 cm. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 25 x 12 cm i połóż na nim kwadrat masła. Złożyć ciasto i powtórzyć tę czynność, a następnie schłodzić przez 30 minut. Powtórz i zrelaksuj się ponownie.
Ciasto rozwałkować na prostokąt i pokroić w paski. Owiń je wokół foremek i posmaruj mieszanką żółtka i mleka, obtocz w mieszance cukru i cukru wanilinowego i piecz. Pozostaw do ostygnięcia i napełnij je przygotowanym kremem i kruchym nadzieniem.

Te chrupiące, opalizujące rurki to pyszny przysmak, który możesz przygotować samodzielnie. Dzięki zwiewnemu kremowi i kruchemu nadzieniu po prostu nie można się im oprzeć. Rozkoszuj się nimi do kawy lub jako słodką przekąskę pomiędzy nimi! Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!