Pyszne ciasto eklerowe z nadzieniem czekoladowo-kremowym. Pyszny smak, nie do opisania.

Spróbuj pysznego ciasta eklerowego z niebiańską warstwą czekolady i kremowym kremem budyniowo-śmietanowym. Idealny deser na specjalne okazje lub po prostu na delektowanie się!

Składniki:

  • 4 opakowania budyniu (o smaku waniliowym)
  • 240 g cukru
  • 1 1/2 litra mleka, ewentualnie trochę więcej
  • 4 szklanki bitej śmietany
  • 3 torebki kremowego usztywniacza
  • 3 opakowania ciastek (ciasteczek kruchych)
  • 200 g czekolady, słodko-gorzkiej
  • 4 łyżki masła

Przygotowanie:

Budyń w proszku wymieszaj z cukrem zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zagotuj z 1,5 litra mleka, aż powstanie zwarty budyń. Przykryj powierzchnię folią spożywczą, aby zapobiec tworzeniu się kożucha i poczekaj, aż budyń całkowicie ostygnie (kilka godzin lub noc). Ubić 3 szklanki śmietanki na sztywną pianę. Zimny ​​budyń ponownie mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji i w razie potrzeby dodajemy odrobinę mleka dla poprawienia konsystencji. Delikatnie wmieszać ubitą śmietanę do budyniu.

Dużą formę do pieczenia lub wysoką blachę do pieczenia wyłóż całkowicie warstwą kruchych ciasteczek. Być może trzeba będzie przyciąć ciasteczka, aby całkowicie wypełniły formę. Na wierzch wykładamy połowę kremu budyniowego i wyrównujemy. Na wierzchu ułóż kolejną warstwę kruchych ciasteczek. Na wierzchu rozsmaruj drugą połowę kremu budyniowego. Na wierzchu ułóż ostatnią warstwę kruchych ciasteczek. W kuchence mikrofalowej lub w rondlu rozpuść 1 szklankę śmietanki, 200 g czekolady i 2 łyżki masła, ale nie dopuść do wrzenia.

Rozłóż równomiernie mieszaninę czekolady na wierzchniej warstwie ciasteczek i wygładź. Włóż ciasto eklerowe do lodówki na noc, aby stwardniało i smaki dobrze się przeniknęły. Rozkoszuj się tym pysznym ciastem eklerowym z jego wspaniałą warstwą czekolady i kremowym nadzieniem budyniowo-śmietanowym! Prawdziwie niebiański deser na wyjątkowe chwile.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!