Soczyste ciasto z kruszonką jabłkową z kremowym nadzieniem budyniowym. Każdy się zajadał i prosił o dokładkę.

Zanurz się w rozkoszy naszego ciasta z kruszonką jabłkową i delikatnym nadzieniem budyniowym!

Soczyste jabłka, chrupiąca kruszonka i pyszna warstwa budyniu sprawiają, że to ciasto to absolutna rozkosz dla zmysłów.

Składniki:

  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 2 jajka
  • 1 punkt cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szt. budyniu waniliowego w proszku
  • 250 ml mleka
  • 30 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 kg kwaśnych jabłek

Kruszonka:

  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 125 g masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie:

Masło, cukier, cukier waniliowy i skórkę cytrynową miksujemy na kremową masę, dodajemy jajka i dobrze mieszamy. Krótko wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i wlać ciasto do natłuszczonej tortownicy. Budyń w proszku, mleko, cukier i żółtko zmiksować na gładką masę, doprowadzić do wrzenia, białka ubić na sztywną pianę, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Obierz i pokrój jabłka. Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść. Na ciasto wylewamy budyń, na wierzchu układamy jabłka i posypujemy posypką.

Piec w temperaturze 165 stopni Celsjusza na dolnej półce przez około 60 minut. Pozwól ostygnąć i ciesz się ciastem jabłkowym z kruszonką!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!